dijous, 19 de juny del 2008

Bicicletes plegables

Darrerament estic considerant comprar-me una bicicleta plegable. El servei ambicia't de Terrassa m'ha permès comprovar dues coses: que una bicicleta urbana és de molta utilitat a l'hora de fer "recados", i que els serveis municipals de bicicletes tenen seriosos inconvenients pel que fa a disponibilitat i horaris.

Em vaig trobar amb un amic que duia una bicicleta plegable, i no vaig poder evitar preguntar-li què tal anava, com es plegava i desplegava, i si la podia provar. La veritat és que en vaig quedar gratament sorprès. El model de bicicleta era la Connor Zippy, un model força complert i assequible, amb rodes "mitjanes" (20 polzades). Podeu veure una prova, i una altra.

Per reduïr encara més la mida un cop plegada, sacrificant el comportament dinàmic, hi ha bicicletes que porten rodes de 16 polzades. Destaquem les següents:

Les Brompton angleses són ja tot un clàssic, amb un sistema de plegat molt compacte i ràpid:

Les R-M alemanyes també es repleguen molt, i incorporen amortidor a les dues rodes:


Les Bike Friday americanes es pleguen en un obrir i tancar d'ulls, i es poden dur com un carret:


La Mora-bike catalana és obra d'un dissenyador català, en Josep Mora. El seu quadre, d'acer inoxidable polit i formes anguloses, incorpora un sistema de plegat únic i patentat, a més de ser respectuosa amb el medi ambient en totes les fases de producció.

El propi dissenyador ens demostra la facilitat de plegat i desplegat de la bicicleta:


I el següent desvetlla el secret que hi ha darrera de l'innovador sistema de plegat:


Hi ha altres models amb rodes encara més petites, només són recomanables per trajectes molt curts; i altres amb rodes de mida estàndar (26 polzades o més), que poden requerir diversos minuts per plegar i desplegar.





Botigues a Barcelona i més info:

Espaibici - amb una sèrie d'articles sobre bicis plegables a plegabcn
Bicicletasplegables.com - amb bastanta informació i un fòrum

I pels que pensin que aquestes bicis només serveixen per anar a comprar el pa, aquí teniu un exemple de som es pot fer una via verda sense problemes:


Apa, ara només cal decidir-se!